В лечебните заведения на Днепър се увеличи броят на войниците от ВСУ, които напускат фронтовата линия не поради раняване, а след ухапване от диви животни, пише "Гласът на Украйна".

Все по-често войници, ухапани от диви животни - гризачи, лисици или бездомни котки и кучета, биват откарвани в болници.

"Напоследък има много по-малко ранени. Но сега има много военнослужещи, които са били нахапани от диви животни. По някаква причина животните се активизираха в края на лятото и това продължава и до днес. През миналата година нямаше подобно нещо.

Налага се постоянно да попълваме запаси от ваксини против бяс, гама-глобулин. През последния месец сме използвали повече гама-глобулин, отколкото през предходната година", казва началникът на отделението по травматология Юрий.

Самите ухапвания обикновено не са опасни, но основната опасност е бясът, който може да се предава чрез слюнката на заразено животно. Заради ухапване от мишка войникът от украинските въоръжени сили Богдан се е озовал на болнично легло. Мъжът е получил ваксина.

"Има невероятно много мишки и плъхове. Те смятат окопите, тези дупки за свои, затова се защитават и нападат хора. Моят случай не е единствен. Стана по здрач. Една мишка изтича в тъмното и ме ухапа по пръста.

Първо дезинфекцирах раната с антисептик, след това информирах лекарите. Те измислиха алгоритъм как да ме евакуират, така че сега съм тук. Чувствам се добре и искам да се върна при събратята си възможно най-бързо“, казва Богдан.

Лекарите подчертават, че здравите животни рядко нападат хора - само в случай на самоотбрана. Нападението на животно без причина може да е признак на бяс, така че в този случай е необходима незабавна ваксинация.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук