Унищожаването на Кримския мост ще бъде ключът към победата на Украйна не само в Крим, но и в конфликта с Русия като цяло. Това изявление направи бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа Бен Ходжис, съобщават световните издания.

Според американския генерал загубата на полуострова ще доведе до изтеглянето на руската армия от другите завзети територии на Украйна.

За да превземе Крим, Украйна трябва да разруши Кримския мост, а за това е необходимо да получи от западните си съюзници голям брой управляеми ракети като американските ATACMS или германските Taurus, които имат по-голям обсег.

Според генерала, за да се извади мостът напълно от строя, е необходимо да се извърши мощна ракетна атака на няколко участъка или да се удари с голям брой ракети в един участък от моста. Другите методи не са толкова ефективни, според него.

"Докато съюзниците на Украйна не осигурят прецизни оръжия за разрушаване на бункери, и то в големи количества,  мостът вероятно ще продължи да служи на руските сили", казва Ходжис.

 


 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук