В небето над Сирия е забелязан „летящ радар”. Записът е разпространен в Телеграм канала Directorate 4, който се занимава с мониторинг на терористичната дейност. 
Над територията на провинция Хама е забелязан самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50У, а също и ирански транспортен военен самолет Lockheed C-130 Hercules.


В края на февруари бе съобщено, че в Сирия във въздушната база Хмеймим са пристигнали четири изтребителя Су-35С и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50У.

Самолетът за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ) А-50У е създаден на базата на военнотранспортната машина Ил-76. Монтираният на борда многофункционален радиотехнически комплекс се използва за откриването на въздушни, надводни и наземни цели, предаването на целево обозначение и координация на действията на силите на съюзниците. Този самолет се явява мощна радиолокационна станция с въздушно базиране и летящ команден пункт.

Първоначално се съобщаваше, че заедно с „летящия радар” е бил забелязан и руски разузнавателен самолет. Впоследствие обаче въпросната информация бе коригирана.

Междувременно стана ясно, че седем американски самолета са извършили разузнавателни мисии в източното Средиземноморие близо до бреговете със Сирия, където е разположена руската въздушна база Хмеймим и базата за материално-техническа поддръжка на ВМФ на Русия в Тартус. Това показват данни от мониторинга на полетите на военната авиация, които са публикувани в профила в Туитър на Mil Radar.
  Става дума за шест самолета за борба с подводници на ВМС на САЩ P-8A Poseidon, които са излетели от авиобазата Сигонела на италианския остров Сицилия, а също и за самолет за радиоелектронно разузнаване на ВМС на САЩ EP-3E Aries II, който е излетял от база на гръцкия остров Крит.
 
По-рано американският телевизионен канал CNBC, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, съобщи, че САЩ разглеждат в качеството на цели за удари в Сирия осем обекта. В списъка с целите са включени две летища, изследователски център и предприятие, което, както се предполага, има отношение към производството на химически оръжия.  

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ