Името им означава "мир", но деянията им в Германия са кървави: рекет, побои над мюсюлмани, чийто стил на живот бил твърде западен, търговия на дроги и хора. Какво точно се знае за иракските рокери от "Ал-Салам-313"?

Заради западния си начин на живот и затова, че свободно изразява мнението си, жената редовно получавала заплахи от иракска рокерска група на име „Ал-Салам-313". И то, при положение че "салам" на арабски означава "мир".

Заплашваната жена също е от Ирак, откъдето е избягала. От съображение за сигурност тя не желае да споменаваме името ѝ. Такава е била и препоръката на полицията. За ДВ тя казва, че познава и други свои сънародници, живеещи в странство, които са били заплашвани.

Досега никой не е посмял да говори открито за това - хората се страхуват, че заплахите биха могли да бъдат изпълнени. Съвсем наскоро бе проведена полицейската операция, при която бяха претърсени 49 жилища и търговски помещения в 11 града на провинция Северен Рейн-Вестфалия, задържан беше един човек.

"Успешен удар срещу организираната престъпност"

Целта на полицейската акция е била да бъдат събрани доказателства за дейността на "Ал-Салам-313". По-конкретно става дума за обвинения срещу 34 лица - иракчани и сирийци: за нарушения на Закона за контрол на бойните оръжия, нелегално прехвърляне на хора, фалшифициране на паспорти и престъпления, свързани с дрога. Вътрешният министър Херберт Ройл определи операцията като "успешен удар срещу организираната престъпност". Той обаче не може да каже дали групировката е активна и в други германски провинции.

Дали обаче става въпрос само за организирана престъпност? Във Фейсбук откриваме страница "Ал-Салам-Германия", която обаче от две години насам явно е замразена. За последно на нея е качвана информация в началото на май 2017 година. В интернет-платформата Ютюб се натъкнахме на едно над 7-минутно пропагандно видео на рокерската група. То се състои от отделни клипчета, подплатени с драматична музика. В тях се виждат членове на бандата с коли и мотори, които се подреждат в полукръг около техния водач. Мускулестите мъже носят кожени елечета, а някои от тях и слънчеви очила.

"Нека мирът да е с вас. Аз съм Абу Мехди от групата "Салам-313", представя се шефът на рокерите във видеото. Твърди, че истинското му име е Мохамад Буниа. След това представя групировката, която, по думите му, е основана в началото на 2016 година, и която действала също и в други европейски страни като Швеция, Дания и Холандия. "Нямаме никакви скрупули. Всеки, който пристига в Европа, трябва да се държи подобаващо", казва тарторът на групата очевидно по адрес на пристигналите в Германия иракчани. И още нещо е очевидно - че той се изживява като пазител на морала.

Групата, според него не желае да създава проблеми, а само „да помага“. И все пак: "Някои от вас обаче имат нужда да им се хвърли един як бой по арабски маниер – досещате се за какво става дума, нали?“. А обвиненията, че рокерската банда била някаква иракска мафия, били пълна глупост, казва предполагаемият Абу Мехди на друго място във видеото. Неговият псевдоним не е избран никак случайно. В шиитския ислям Мехди (или Махди) е потомък на пророка Мохамед, изпратен от Аллах, за да освободи света от всички неправди. Също и числото 313 има религиозен подтекст - шиитите вярват, че техният Спасител ще се върне на земята с 313 сподвижници.

Един от номерата на колите, запечатан на видеото, започва с буквата "Е". Ще рече, че тя е с регистрация в град Есен в Рурската област. Там живее също и Абу Мехди. За първи път местната преса писа за "Ал-Салам-313" през декември 2017 година. Тогава в Есен беше извършено нападение срещу чайната на лидера на групата. В този конфликт между иракчаните и конкурентен ливански клан ставало дума за пари, взети от рекет.

В своя доклад за клановата престъпност през 2018 година Службата за защита на конституцията на Северен Рейн-Вестфалия не споменава поименно рокерската група "Ал-Салам-313". Но в документа се посочва, че през последните месеци в престъпите среди се води битка за преразпределение на територии, в която престъпни групи от Ирак и Сирия се опитват да изземат инициативата от господстващите в тази сфера престъпни семейни кланове от турски, кюрдски и ливански произход.

"Армията на Махди" в Ирак

Служител на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия потвърди за ДВ, че в случая с "Ал-Салам-313" вероятно става въпрос и за политически и религиозно мотивирани престъпления. И по-точно групата е подозирана, че подкрепя въоръжено религиозно крило в Ирак - техни религиозни съмишленици. Смята се, че особено близки връзки рокерите поддържат с тъй наречената "Армия на Махди" на радикалния шиитски водач Муктада ал-Садр.

Според данни от американски източници, "Армията на Махди" наброява няколко десетки хиляди бойци и е само една от многото въоръжени шиитски милиции в Ирак. Всички те са възникнали след американската инвазия в Ирак през 2003 година. Тогава разпускането на иракската армия и масовите уволнения на полицаи в страната създадоха вакуум в областта на сигурността, който бързо беше запълнен от въпросните въоръжени формирования.

Много от шиитските групировки са подкрепяни от Иран: с пари, оръжия и обучение. Във войната срещу сунитската терористична организация "Ислямска държава" тези групировки играха важна роля - често в тясно сътрудничество с американските въоръжени сили.