Пристанището на Одеса в Украйна е станало обект на последните нощни удари, съобщават украинските издания. Съветникът на началника на военното управление на региона Сергей Братчук е заявил, че ударите са нанесени от най-малко 8 крилати ракети "Калибър".

Военният експерт и капитан първи ранг от запаса Владимир Гундаров свързва ударите по пристанището на Одеса с доставките на нови оръжия от Румъния, които се извършват през моста над Днестър.

Според него тези действия предотвратяват планираното контранастъпление на Украйна, което активно се подготвя, чрез получаването на ракети от САЩ и Европа.

„Максималното отклонение от целта на крилатите ракети „Калибър“ е само пет метра, което гарантира постигането на целта и унищожаването на всичко, което се намира във военния обект на ВСУ“, подчертава Гундаров.

Той също така отбелязва, че в пристанището на Одеса е било важно да не се ударят корабите, предназначени за товарене на зърно, но в същото време точно да се ударят оръжейните складове и натрупването на военна техника.

Според Гундаров, съдейки по реакцията на представители на военното управление на Одеска област, този план е осъществен. Това потвърждава ефективността на използването на ракети "Калибър" и подчертава стратегическото значение на пристанището в Одеса за Украйна в контекста на настоящия военен конфликт.

Ракета, изстреляна от американски зенитно-ракетен комплекс Patriot на украинските военни, едва не порази маршрутно такси в Киев. Според очевидци ракетата е паднала точно на пътното платно, по което се е движила машината, съобщават световните издания.

Видеозаписи и снимки на инцидента, направени от местни жители, потвърждават факта, че десетки хора са можели да пострадат в резултат на действието на системите за противовъздушна отбрана.

Инцидентът е станал през светлата част на денонощието, когато е била извършена ракетна атака срещу Киев. Украинските медии на свой ред заявиха, че по улиците на града не е паднала ракета от ЗРК Patriot, а руска ракета Х-101.

 

Анализът на снимките, публикувани от кмета на Киев Виталий Кличко, обаче показва, че падналата ракета наистина принадлежи на системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Руските военни са поразили с високоточен удар обекти на летищата на въоръжените сили на Украйна и всички набелязани цели са били успешно унищожени.

Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„През нощта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с далекобойно високоточно оръжие с въздушно базиране по цели на противника на летищата. Целта на удара беше постигната. Всички цели бяха унищожени“, казва той.

Конашенков уточнява, че наред с другото са поразени командни пунктове и радиолокационни постове, както и авиационна техника, складове с украинско оръжие и боеприпаси.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук