Сутринта световните медии, цитирайки "информирани западни служители", разпръснаха сензацията: специалният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей по време на европейска обиколка призова за прекратяване на огъня в Украйна, като Русия запази новите си региони. Неговият маршрут включваше Украйна, Полша, Франция, Германия и Белгия. Ли Хуей пристигна в Москва тази сутрин, където беше приет от руския външен министър Сергей Лавров, пише pogled.info

Прави впечатление, че в прессъобщението на външното ни министерство за срещата на министъра с китайския специален представител, че Пекин предлага мир при условия, които включват запазване на нови региони за Русия, не се споменава. Но има трогателни думи:

„С.В.Лавров изрази благодарност на китайската страна за балансираната позиция по отношение на украинската криза и високо оцени готовността на Пекин да играе положителна роля в нейното уреждане.“ Нека се опитаме да преведем от дипломатически на общодостъпен език.

Първо, консултациите не са приключили, защо да бързате с подробности? Практиката на преговорите е такава, че ако наистина искат да постигнат нещо положително за двете страни, не се прибягват до „мегафонна дипломация“ – тя поставя страните пред необходимостта да се защитават/атакуват публично, а това е път към задънена улица , а не до споразумение.

Ако западните „партньори“ са намерили за необходимо да допуснат „изтичане“ на информация за конкретиката на предложенията на Китай в своите медии, това си е тяхна работа. Но нека отбележим: нямаше официално възмущение от западната страна, ако публикациите за предложението да запази новите си територии за Русия отразяват реалността. Изглежда, в момента ги предъвкват.

Второ, защо такова китайско предложение може да бъде изненада? В крайна сметка, когато през февруари (малко след вече нареченото историческо посещение на другаря Си в Москва) беше публикуван планът на Пекин за мирно уреждане на украинската криза, Путин веднага заяви, че много точки от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети за основа за регулиране на конфликта.

Планът включва 12 точки. Още буквално втората точка гласи: отхвърляне на манталитета на Студената война и спазването на принципа, че „сигурността на една страна не трябва да се осигурява за сметка на другите“.

Припомняме, че нашето предложение към Запада за сигурността от 15 декември 2021 г. се основаваше именно на тази теза. Следователно, ако Пекин разбира, че сигурността на Запада не трябва да включва заплаха за Русия, тогава всичко е логично.

Невъзможно е да не се забележи резкият контраст между ключовото условие за примирие и последващ мир, приписвано от западните медии на китайските предложения, и това, което беше изразено на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Япония. Там ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен категорично заяви: не може да има преговори с Москва на равна основа, краят на конфликта може да се основава само на „плана Зеленски“.

Човекът от „евъргрийна“ /във вечно зелено/, както знаем, изложи своите 10 точки, които недвусмислено са условия за безусловна капитулация на Москва, включително „връщане в границите от 1991 г.“ Те се разглеждат сериозно само от кураторите на Киев. Не е случайно, че нито мирният план на Китай, нито предложенията, които се обсъждат в Бразилия и Южна Африка, не залагат ултиматума на Зеленски като основа за евентуални споразумения.

Тогава, както се казва, въпросът е: ако на Запад имаше информационно „изтичане“ на темата за новите територии на Русия, то не трябваше ли в същото време поне някой да донесе кофата с валериан, как трябва да се възприема това?

Всъщност, много е просто. Цялата железобетонна риторика на САЩ и начело с тях на Запада за необходимостта от връщане на Украйна на всички нейни „загубени“ територии като задължително условие за мир ще продължи и в бъдеще. Защото целите на конфликта – максимално обезкървяване на Русия – не са се променили.

Но в същото време се отвори „прозорец“, който позволява да се мисли за реални, а не пропагандни варианти за възможно мирно решение. И това вече е добре. И дори е страхотно, че специалният представител Ли Хуей пропътува успешно целия си европейски маршрут. В крайна сметка, ако не искаха да говорят с него в Европа, едва ли щяха да го приемат - защо, като са толкова непреклонни?

Но трябва да се зададе въпросът: китайският пратеник приключи ли мисията си или това е само първият рунд от нея? Ще разберем много скоро. И иска Ли Хуей отново да се върне в Европа. Припомнете си, че Путин добави за възможността китайският план да стане основа за уреждане: „Когато на Запад и в Киев са готови за това“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук