Петият премиер на Австралия от 2013 г. насам - Скот Морисън, вероятно ще прости на германския канцлер Ангела Меркел за бързата проверка на него и биографията му преди тяхната среща.

Докато двамата сядаха за срещата си по време на Г-20 в Буенос Айрес, камерите уловиха как Меркел чете от лист обобщена информация за Морисън, като там имаше и негова снимка.

Това развесели много от зрителите, наблюдаващи събитието и не на последно място австралийците.

Правителството на Австралия отрече случилото се да е притеснително за която и да е от двете държави.

"От екипа на Ангела Меркел без съмнение просто се бяха погрижила за това тя да е информирана добре," заяви днес австралийският министър на търговията Саймън Бирмингам.

Според него е често срещано в подобни кратки бележки да има и снимка, освен биографията на даден лидер.

Според мнозина обаче, цялата тази ситуация е била малко неловка, информира BBC.

"Кой е този човек? Австралийците вероятно са наясно с трудната ситуация, в която е Меркел," написа днес The Sydney Morning Herald.

Австралия имаше шестима различни премиери (без втория мандат на Кевин Ръд), откакто Меркел стана канцлер на Германия през 2005 г. Тя се е срещала най-малко с петима от тях.

Морисън зае поста през август, след като неговият предшественик Малкълм Търнбул бе принуден да напусне от негови противници в Либералната партия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също е попитал Морисън за промяна в лидерската позиция, когато двамата се срещнаха по-рано по време на срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

"Просто обсъдихме събитията," заяви Морисън за разговора си с Тръмп.

Дясноцентристката коалиция на Морисън продължава да управлява с правителство на малцинството и изостава зад опозицията на лейбъристите в социологическите проучвания.

Австралийците се очаква да гласуват в парламентарни избори през следващата година, най-вероятно през май.