За да създаде най-мощния суперкомпютър в Канада, IBM обедини усилията си с Университета на Торонто и вече подготвя прредставянето на машина, която ще прпави 360 трилиона изчисления в секунда , съобщи TechNews. Масивният суперкомпютър ще изисква собствена сграда, в която да се разположи.
Общият бюджет на проекта е около 50 млн. канадски долара (47 млн. щатски долара), а продължителността на инициативата е 5 години. Цената включва и харчовете по разработване и оперативните разходи.
Канадският суперкомпютър вече се очаква да бъде в топ 20 на най-бързите суперкомпютри в света и да е най-големият извън САЩ.

Машината ще е способна да съхранява данни, еквивалентни на информацията в около милион обикновени DVD устройства, и ще е равносилна на "30 000 до 40 000 домашни компютъра, свързани помежду си", твърди Крис Прат, изпълнителен директор "Стратегически инициативи" в IBM Канада.
"Видът на вътрешната взаимосвързаност между отделните части на системата ще позволява равностойността на два пълнометражни DVD филма да се пренася в рамките на 1 секунда", обяснява експертът.
Изграждането на суперкомпютъра ще включва най-мащабното досега внедряване на IBM-ската iDataPlex система, която управлява два пъти повече процесори в сравнение със стандартните системи и е на пълно водно охлаждане. Над 4000 сървъра ще бъдат свързани помежду си.
"Всеки аспект на системата е синхронизиран с останалите, така че да се постигне максимална производителност и в същото време възможно най-високата енергийна ефективност", казва Прат. /БЛИЦ