В Гърция няма и никога не е имало “македонско малцинство”, а по отношение на спора за името на Македония Атина ще се придържа стриктно към преговорите в рамките на ООН, гласи отговорът на гръцкия премиер Костас Караманлис на писмото, изпратено му тази седмица от македонския му колега Никола Груевски.
В него Груевски настояваше Гърция да признае съществуването на македонско малцинство на своя територия и да върне имотите или да обезщети бежанците от Егейска Македония по време на Гражданската война.
В отговора, окачествен от гръцките медии като “изключително остър”, Караманлис изразява съжаление, че писмото на македонския му колега идва в момент, когато международният посредник Матю Нимиц представя нов пакет от предложения по спора за името.“Писмото Ви, което по никакъв начин не допринася за преговорите и за добросъседските отношения с моята страна, повдига несъществуващи и абсолютно безпочвени въпроси, които препятстват енергичните усилия, полагани от Гърция. То цели също намеса във вътрешните работи на една съседна страна и се отклонява от целите на текущите преговори /за името/”, пише гръцкият премиер Караманлис в отговора си до Груевски.“Няма “македонско” малцинство в Гърция. Никога не е имало. Всяко обратно твърдение е абсолютно безпочвено и политически дестабилизиращо, без уважение към историческата фактология на района. Що се отнася до имуществените въпроси, всеки може да се възползва от правото си да се обърне към съда, включително към Европейския съд по човешките права в Страсбург”, отбелязва Караманлис в писмото до Груевски, цитирано днес от гръцките медии. Времената вече са други и бъдещето на балканските държави е в европейските и евроатлантическите структури, а не в националистическата логика на една безвъзвратно отминала епоха, която трябва да си остане в миналото, отбелязва още гръцкият премиер в писмото, което освен до Груевски е изпратено и до френското председателство на ЕС и ООН. /БЛИЦ