Близо две години полицията в Германия и Австрия очевидно е издирвала убийца-фантом. Жената без лице се смяташе за най-издирвания престъпник в Германия. Приписваха й най-малко шест убийства. Сега загадката е разрешена, предаде Дойче веле.
Дали специалната комисия, разследваща убийството на полицайка в Хайлброн, е била в продължение на две години жертва на трагично недоразумение, предизвикано от криминално-технологическа грешка? Този е въпросът който открай време си задават дознателите, потвърждава и главният прокурор на Хайлброн Фолкер Линк.
Замърсени ДНК-следи?
"Става дума за ДНК-следата на т.н. "неизвестно лице от женски пол", което издирваме от вече близо две години. Въпросът е дали тези ДНК-следи не са били евентуално замърсени и този фантом изобщо не съществува?"
Съмненията се породиха между впрочем при изясняването на самоличността на овъглен труп в провинция Саарланд. Стана ясно, че тялото е на изчезнал безследно още през 2002 година кандидат-имигрант. Съхранени са пръстовите му отпечатъци, а сред документите му изненадващо миналата седмица бе открита ДНК-следа на т.н. "фантом".
Това очевидно е в сила и за други сред общо 40-те местопрестъпления в германските провинции Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саарланд и в Република Австрия, където ДНК-следата бе също открита, обяснява прокурорът Линк: "Напоследък се получиха няколко ДНК-попадения, които от гледна точка на криминалистиката просто не съответстваха на фактите."
Как обаче се и стигнало до замърсяването, например на медицинските клечки с проби, извадени от запечатани опаковки, на ръкавиците за еднократно ползване и други технически средства. Точно това се разследва особено интензивно от предишния месец насам. Така например бяха изследвани неупотребявани прясно разопаковани клечки с памучета. В крайна сметка обаче не се откри доказателство, че са били замърсени.
Две години работа на празен ход
Също и съобщенията за следи, съдържащи ДНК от слюнка или епителни клетки на сътрудничка на фабриката, произвеждаща клечките, не се потвърждават засега от прокуратурата. Сега разследващите се надяват подозрението за допуснати криминално-технически грешки да не се потвърди. Защото, както казва главният прокурор Линк: "Биха могли да се окажат засегнати всичките ни попадения."
А това в най-лошия случай би означавало, че специално създадената следствена комисия в продължение на две години действително е преследвала фантом, родил се въз основа на грешка. /БЛИЦ