Бял, черен, диетичен, ръжен. Пазарът в Македония е пълен с различни видове хляб. Засега няма официални данни какво съдържа основната храна на македонската трапеза. Инспекциите проверяват безопасността, но рядко състава. Неофициално производителите признават, че се произвежда хляб с изкуствени оцветители, а и със състав, който се различава от посочения на опаковката или в рекламите.
В магазините можете да намерите хляб на известни производители, на опаковката на който пише, че е ръжен, а в състава с дребни букви е посочено, че съдържа само 6 % ръж. Производители неофициално признават, че хлябът се прави “с номера”, за да се продаде по-лесно като здравословен, пише македонският вестник “Нова Македония”. “Ще ви излъже някой, ако ви каже, че слага и 30 % ръж в хляба. По-съвестните слагат по малко ръж и ечемичено брашно. По-несъвестните слагат главно жълт изкуствен оцветител. Македонският пазар е малък. Ако такъв хляб се прави по оригиналните рецептури, трябва няколко хляба да струват над 100 денара. Кой ще ги купи. Затова и почти всички лъжем”, каза производител. /БЛИЦ