Украинският президент Владимир Зеленски отбеляза, че съюзниците имат различни виждания за прекратяване на войната в Украйна. 

Партньорите на Украйна се страхуват от загубата на Русия във войната, защото това ще има непредвидими последици за глобалната геополитика, отбеляза Зеленски по време на среща с журналисти.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна и нейните западни съюзници имат „едни и същи ценности“, но често имат „различни възгледи“, особено за това как трябва да приключи войната. Това каза държавният глава в интервю за АФП.

„Намираме се в абсурдна ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната и не иска Украйна да я загуби“, каза Зеленски.

Според Зеленски ситуацията е абсурдна, тъй като Западът се страхува, че Русия ще загуби войната и в същото време не иска Киев да загуби.

"Смятам, че партньорите се страхуват Руската Федерация да не изгуби тази война. Те биха искали Украйна да победи така, че Русия да не изгуби. Защото това ще доведе до непредсказуеми последици за геополитиката", поясни той. 

При това Зеленски добави, че в реалността "нещата не работят така". 

"За да победи Украйна, на нас ни е необходимо всичко, с което се побеждава", подчерта той. 

По думите му, за приключване на войната е необходимо да бъде създадена почва за това, не само Украйна и партньорите, но и Путин да иска изход от ситуацията. 

"Той в момента не изпитва дискомфорт. Защото къде стреляме ние? Какво можем да атакуваме? До каква степен ще ни помогнат икономически? Ще има ли още санкции? Ще има ли трибунал - няма ли да има? Трябва да получим отговор на всички тези въпроси. И ежедневно да работим и да напредваме в тези направления", каза още Зеленски.  

На въпрос за възможността за сценарий за прекратяване на военните действия, подобен на този, който установи разделителната линия на Корейския полуостров, Зеленски отговори.

„Всеки иска да намери някакъв модел за по-бърз край на войната.

Владимир Зеленски подчерта, че глобалните играчи, в частност Китай, „имат влияние върху Русия и колкото повече такива страни са на наша страна, на страната на прекратяването на войната, толкова повече Русия ще трябва да се движи и да се съобразява с нея. .”

"Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас, докато Западът иска войната да приключи. Точка. Колкото е възможно по-скоро. И за тях това е справедлив мир", каза президентът.

Президентът също призова Китай и развитите страни да присъстват на срещата на върха за мира в Швейцария следващия месец.