Макар че продължават строителните работи по мащабния проект „Raffles City Chongqing” в Китай, най-забележителната част от този мегакомплекс отвори врати за посетители: „хоризонталният небостъргач”. Зашеметяващата платформа създава усещането, че човек е в небето, ходейки по въздуха над града.

Raffles City Chongqing е проектиран от известния архитект Моше Сафдие и се състои от група от осем небостъргача. Четири от кулите поддържат хоризонтална структура, която официално е наречена „Кристалът”. Тя „лежи” върху другите небостъргачи на височина 250 метра. Дълга е 300 метра, а теглото й достига значителните 12 000 тона.

Конструкцията е истински инженерен подвиг и представлява „перлата” на мащабния проект на стойност 4,8 милиарда долара.

Посетителите на „Кристала” започват пътуването си на приземния етаж с изложба, направена в сътрудничество с National Geographic, която подробно описва историята и строежа на комплекса.

Прозрачен стъклен под предлага отлична гледка надолу към града с двете близки реки

След това експресен асансьор качва гостите горе  – за малко повече от 50 секунди издигане. Когато вратите се отворят, посетителите биват посрещнати от друга изложба, която представя бъдещия живот на Марс.

Следва малък парк, преди турнето да завърши със самата открита палуба. Тази зона има прозрачен стъклен под и предлага отлична гледка надолу към града на земята с двете близки реки, които се сближават под погледите на посетителите.

Скоро в „Кристала” ще има и развлекателен център с два басейна, ресторанти и барове, но те ще са достъпни с членска карта и все още не са завършени.