Йеменските бунтовници хути ще внесат нови военни "изненади" в операциите си в Червено море. Това заяви лидерът на групировката Ансар Аллах Абдул-Малик ал-Хути.

Нашите военни действия ще продължат и ще напредват и сме подготвили изненади, каквито враговете ни изобщо не очакват - той каза.

Хутите многократно изстрелваха дронове и ракети по международни търговски кораби от средата на ноември, заявявайки, че действат в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Ивицата Газа. 

Като резултат бе прекъснато глобалното корабоплаване и се стигна до промени, изразяващи се в по-дълги и по-скъпи маршрути около Южна Африка.

Безпилотните самолети камикадзе на хутите атакуваха германския военен кораб Hessen на 28 февруари и това въпреки факта, че коалиция от 12 държави действа в Червено море от 18 декември миналата година за защита на морския трафик, а САЩ и Великобритания почти всеки ден нанасят удари по военни цели в Йемен. 

Усилията обаче все още не са успешни, тъй като интензивността на атаките на хутите само се увеличи през последните два месеца. Германският кораб успя да отблъсне атаката без щети. В същия ден американската армия свали още три дрона на хутите.

Освен това хутите са обвинени в повреда на международни телекомуникационни кабели на дъното на Червено море. 

На 26 февруари правителството на Йемен съобщи, че са повредени четири интернет кабела през последните месеци – Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), TGN Atlantic, Europe India Gateway и Seacom. Общо в Червено море са положени 16 оптични линии, през които преминават до 17% от общия международен поток от данни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук