Йеменските хуси повредиха четири подводни кабела, които осигуряват интернет връзка между Европа и Азия. Това съобщава израелското издание Globes.

"Четири подводни комуникационни кабела бяха повредени в Червено море между Джеда в Саудитска Арабия и Джибути в Източна Африка", се казва в материала.

Според израелското издание повредените комуникации са на компаниите AAE-1, Seacom, EIG и TGN. Аварията доведе до "сериозни прекъсвания" на интернет връзката между Европа и Азия. Потребителите от страните от Персийския залив и Индия бяха засегнати най-тежко, се съобщава в статията.

Globes отбеляза, че ремонтът на комуникациите ще отнеме най-малко осем седмици.

Хусите, които контролират голяма част от йеменското крайбрежие на Червено море, започнаха да атакуват кораби, свързани с Израел, откакто конфликтът в Близкия изток ескалира, което доведе до рязък спад на корабния трафик през Суецкия канал.

В същото време движението Ансар Аллах заяви, че така помага на палестинците и действията им не пречат на свободата на корабоплаването в Червено море. Арабските и мюсюлманските страни многократно са предупреждавали Вашингтон, че безусловната подкрепа за действията на Израел в ивицата Газа ще доведе до разпространение на конфликта в целия регион.

В отговор Съединените щати и Великобритания започнаха да нанасят удари по цели на хусите в средата на януари. Член на най-висшия политически съвет на Ансар Аллах, Мохамед Али ал-Хути, нарече атаките терористично варварство, умишлена и неоправдана агресия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук