40-годипният австралийски актьор Хю Джакман ще бъде водещ на церемнията по връчването на Оскарите през февруари следващата година, съобщиха от организаторите.
“Той е световноизвестна филмова звезда със стил и елегантност”, обосновават решението си организаторите. Преди известно време Джакман бе избран от списание “People“ за най-секси мъж в света.

Хю Майкъл Джакман е роден в Сидни в семейство на англичани, като най-малкото от 5 деца. След като родителите му се разделят, майката се връща в Англия, а бащата сам се заема с отглеждането на децата. Джакман се дипломира като журналист от университета в Сидни, след което се записва да учи драматични изкуства в западно-австралийската академия по изкуствата и веднага след завършването си получава главна роля в затворническата драма на ABC TV „Correlli" (1995). По време на снимките се запознава с бъдещата си съпруга Дебора-Лий Фърнис, също актриса.

Следват роли и участия като водещ в няколко телевизионни предавания и други шоу-програми. Талантлив певец, Джакман играе ролята на Гастон в австралийската продукция на „Красавицата и Звяра”. Изявява се като Джо Гилис в „Булеварда на залеза”. През 1998 г. е избран за ролята на Кърли в постановката на Кралския национален театър на „Оклахома” на Тревър Нън. Джакман се снима и в два игрални филма, вторият от които „Erskineville Kings” (1999) му носи номинацията на Австралийския филмов институт за най-добър актьор през 1999.

През 2000 г. получава ролята на Лоуган/Върколак във филма на Брайън Сингър по едноименния комикс „X-Мен” (2000), който веднага става много популярен. Предложенията за главни роли не закъсняват и още на следващата година по екраните са три успешни филма с талантливия австралиец: „Някой като теб” (2001) с Ашли Джъд, „Парола „Риба-меч” (2001) с Джон Траволта и Хали Бери, „Кейт и Леополд” (2001). През 2003 излиза продължението на „Х-мен”, следва „Ван Хелсинг” (2004) и „Х-мен 3” (2006). До края на 2006 предстои да излязат още 3 филма с Хю Джакман, а на различен етап са продукциите на още 7, предвидени за 2007. /БЛИЦ