Въоръжените сили на Украйна разполагат със средства за поразяване, с които страната може да порази руски военни обекти в Крим. Керченският мост също остава уязвим от удари.

Това е заявил военният експерт Алексей Мелник в интервю за "Обозревател". 

"Сега на практика няма точка в окупираните територии на континентална Украйна, която да не бъде достигната от украински оръжия. Дори Крим не е безопасно място."

Мелник допълва, че семействата на руснаците разбират това, затова са започнали масово да се прибират от полуострова.

„Семействата идваха в Украйна като на курорт, като ваканция. Тук има море, плодове и зеленчуци. Имаше момент, когато наистина започнаха да се установяват тук“, казва той.

Бягството на руски семейства от окупираните територии е „лястовица“ за укрепване на способностите на украинската армия, както се случи по-рано в Херсон.

Сега всички тези територии са в обсега на средствата за поразяване на украинските сили за отбрана, обобщава експертът.

„Поради факта, че въоръжението на ВСУ достига почти до всяко кътче на окупираната територия, инстинктът за самосъхранение на врага работи и той се опитва да напусне опасното място“, обяснява той.

По думите му Кримският мост също работи доста условно: „Нито Керченският мост, нито Керченският ферибот работят нормално, има заплаха, която руснаците разбират – историята с Керченския мост може да се повтори“.

Битката за Бахмут продължава. По последна информация ЧВК "Вагнер" контролира по-голямата част от града и изтласква въоръжените сили на Украйна.

Според западни анализатори контролът над града се разпределя по следния начин: около 62% от Бахмут е под контрола на ЧВК Вагнер (23,5 km²), а 34% е на въоръжените сили на Украйна (13 km²). Останалите 4% изглежда са в сивата зона.

Украинските бойци все още държат централната част на града, а ЧВК Вагнер вече контролира по-голямата част от завода AZOM, както и нови територии на юг от улица Мариуполская и почти всички покрайнини.

Украински военни анализатори съобщават, че войници ЧВК са се укрепили на улица Корсунски.

В южната част на града те също имат напредък от Мариуполското гробище и по-нагоре.

В горския пояс в северната част на Бахмут атаките продължават да пробиват отбраната на Въоръжените сили на Украйна.

Настъпателните действия на "Вагнер" са насочени към Хромовое, Богдановка, Григоровка, Новомарковое, Орехово-Василевка и Минковка.

Частите на ЧВК "Вагнер" атакуват позициите на въоръжените сили на Украйна, опитвайки се да пробият отбраната в слабо място.

Според украински експерти, позицията на въоръжените сили на Украйна в този участък на фронта е критична.

От началото на войната руските войски са ликвидирали над 3,5 хиляди безпилотни апарата на Въоръжените сили на Украйна. Това съобщи на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„Общо от началото на специалната военна операция са унищожени 403 самолета, 223 хеликоптера, 3502 безпилотни летателни апарата, 414 зенитно-ракетни комплекса, 8363 танка и други бойни бронирани машини“, казва той на брифинга.

Конашенков добавя, че руските въоръжени сили са унищожили също 1070 бойни машини с реактивни системи за залпов изстрел, 4403 оръдия на полева артилерия и минохвъргачки и 9039 единици на специалната автомобилна техника на противника.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук