Бившият депутат от Върховната рада на Украйна Андрей Сенченко, който през пролетта на 2014 г. временно изпълняваше задълженията на зам.-шеф на президентската администрация, е подготвил законопроект, задължаващ жителите на Крим и Донбас да искат прошка от Киев. Политикът написал това във Фейсбук.
Законопроектът „За прошката”, според Сенченко, ще засегне лицата, които извършват дейност в интерес на „държавата-агресор” (Русия). Член от закона предлага на такива „категории жители на Крим и Донбас да си признаят вината, да се разкаят и да поискат прошка за извършените престъпления”.
 
Като алтернативно криминално наказание Сенченко предлага ограничаване на гражданските права на „разкаялите се”, включително да им се забрани да работят в държавните органи на Украйна и да участват в избори. Заявления за опрощаване ще бъдат разглеждане от съда.
 
Според идеята на Сенченко, процедурата по опрощаване се предлага само за жителите на Крим и Донбас, тъй като тези хора „се оказали на територии, контролирани от агресора, без защита от държавата и под масираното въздействие на враждебна пропаганда”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ