Украйна няма да използва оръжия с голям обсег (до 150 км), които САЩ обещаха да й доставят, за удари по руска територия и ще ги насочва само срещу руските военни части в окупираната украинска територия.

Това заяви днес министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от информационните агенции. По този начин, той индиректно потвърждава за предстоящите удари по Крим и Донбас с американско оръжие.

"Заявяваме официално на нашите партньори, че няма да използваме оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за да обстрелваме руска територия. Ще стреляме само по руски военни части във временно окупираната украинска територия", каза Резников на пресконференция.

Само преди дни Владимир Путин заяви, че руската армия трябва да спре на всяка цена обстрела срещу руски области от украинска територия, визирайки Крим и Донбас.

Пентагонът обяви поредния пакет от доставки за украинската армия в петък. Оръжейните системи и боеприпасите са на стойност 2,175 млрд. долара и включват ракети с прецизно насочване и противовъздушни системи HAWK, съобщи агенция Ройтерс.

В доставката, по информация на британското издание “Гардиън”, ще бъдат включени снаряди за 155 и 120-милиметровата артилерия, боеприпаси за противовъздушните системи HIMARS, 2000 противотанкови ракети и близо 200 тежки картечници за справяне с вражеските дронове.

В най-новата американска пратка се откроява GLSDB - боеприпас, с който украинската армия ще може да поразява цели на 150 километра разстояние, т.е. близо двойно повече, отколкото боеприпасите за HIMARS, с които разполага в момента.

Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) е боеприпас с добавен ракетен двигател, произведен от американската компания Boeing и шведската Saab Group. GLSDB се изстрелва от наземни ракетни системи като M270 Multiple Launch Rocket System и M142 HIMARS.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук