„Изтребителната коалицията“ за Украйна вече се състои от осем държави. Това обяви заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква.

Според него по-късно към тях може да се присъединят и други.

Висшият чиновник отбеляза, че един от резултатите от пътуването на Владимир Зеленски в Молдова за срещата на върха на Европейската политическа общност е била ясно да се очертаят контурите на „изтребителната коалиция“.

Освен това са предприети реални стъпки за ускоряване на обучението на пилоти за управление на изтребители четвърто поколение, както и обучението на персонал за поддръжка на бойната авиация.

Жовква отбеляза, че F-16 ще бъдат представени сред самолетите, но помощта няма да се ограничава до изтребители от този тип. Това потвърждава думите на министъра на отбраната в Киев Олексий Резников отпреди няколко дни, когато той каза, че Украйна се надява да получи и самолети Юрофайтър и Грипен.

„Основата на европейската част на коалицията е оформена с участието на осем държави (скоро ще бъдат още): Великобритания, Холандия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия и Франция.

С президента на Франция дори имаше отделно съвместно изявление за този въпрос“, каза зам.-шефът на кабинета на президента Зеленски пред „Европейска правда“.

Според Жовква настоящите договорености позволяват на Киев да разчита на конкретни решения относно плана и обема на обучение на пилоти, техници по поддръжката на самолети, както и осигуряване на подходяща инфраструктура.

Тези решения могат да бъдат взети още по време на следващото заседание на Контактната група за отбраната на Украйна (формата Рамщайн).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук