САЩ възобновяват свръхсекретната си програма за подводен шпионаж от времето на Студената война заради нарастващата опасност в лицето на Китай, докато Пекин има подобни планове, съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.

Военноморските сили на САЩ предприемат най-мащабната реконструкция на свръхсекретната си мрежа за подводно наблюдение от 50-те години на миналия век, тъй като военноморската мощ на Китай рязко нараства, а новите технологии бързо променят военноморските действия. Пекин има подобни планове.

На ветровит остров на 80 км северно от Сиатъл се намира станция за наблюдение на Военноморските сили на САЩ. В продължение на години тя е била заета с проследяване на движението на китовете и измерване на повишаващите се температури на морето. През октомври миналата година Военноморските сили дадоха на звеното ново име, което по-добре отразява настоящата му мисия: Театрално командване за подводно наблюдение.

Преименуването на шпионската станция в съоръжението на остров Уитби е намек за много по-голям военен проект на САЩ, според трима души, които са пряко запознати с плановете: провеждането на най-голямата реконструкция на американската шпионска програма за борба с подводници след края на Студената война.

Възобновяването на усилията на стойност няколко милиарда долара, известни като Интегрирана система за подводно наблюдение (IUSS), идва в момент, когато Китай увеличи военните учения около Тайван, засилвайки опасенията за потенциален конфликт за демократично управляваната територия, която Пекин иска да постави под свой контрол.

Проектът включва модернизиране на съществуващата американска мрежа от подводни стационарни шпионски кабели и дооборудване на флота от кораби за наблюдение с най-съвременни сензори и подводни микрофони, действия, целящи да повишат способността на военните да шпионират своите врагове. Съединените щати се съгласиха да продадат на Австралия подобна технология, за да подпомогнат укрепването на съюзническата отбрана в Тихоокеанския регион.

Най-иновативната промяна в системата за океанско разузнаване на военноморските сили е инвестицията в нови технологии за модернизиране на традиционните инструменти за морско наблюдение. Първоначалната мрежа от фиксирани шпионски кабели, които лежат на тайни места на океанското дъно, е била предназначена за шпиониране на съветски подводници преди седем десетилетия, са заявили запознатите лица пред британската агенция.

Планът на Военноморските сили включва разполагането на флотилия от безпилотни катери, които да подслушват за вражески плавателни съдове; поставянето на преносими "подводни сателитни" сензори на морското дъно, които да сканират за подводници; използването на сателити за определяне на местоположението на корабите чрез проследяване на техните радиочестоти; и използването на софтуер с изкуствен интелект за анализиране на морските шпионски данни за част от времето, което обикновено отнема на човешките анализатори.

Отношенията между Пекин и Вашингтон охладняха значително при управлението на президента Доналд Тръмп, който започна "търговска война" с Китай. С идването на власт на Джо Байдън ситуацията не се подобри, а дори се влоши.

Поредица от инциденти, включително посещението в Тайван на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси и унищожаването от САЩ на китайски балон в американското въздушно пространство, доведоха до нов кръг от дипломатическа конфронтация и бойкот от страна на Китай на сътрудничеството със САЩ в редица области, включително в областта на отбраната. Напоследък са предприети редица стъпки за нормализиране на отношенията, включително посещение в Китай на редица представители на американската администрация, но преки разговори между Байдън и китайския президент Си Дзинпин все още не са проведени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук