Кипърските власти лишиха от гражданство крупния руски бизнесмен Олег Дерипаска, който е акционер в холдингите Rusal и En+. Без паспорти за островната държава останаха и двете деца на олигарха, съобщава Forbes, позовавайки се на кипърското издание Politis.
 
То уточнява, че става дума за т.нар. златни паспорти, издавани от Никозия на чужденци за крупни инвестиции в икономиката на европейската страна, пише „Монитор“.
 
В списъка на лицата с отнето кипърско гражданство влязоха общо 9 руски граждани. Освен Дерипаска и децата му под санкцията попаднаха още бившите ръководители на руско-венецуелското дружество „Еврофинанс“ Владимир Столяренко и Александър Бондаренко, техните жени и деца.
 
Столяренко и Бондаренко задочно са арестувани в Русия и са обявени за международно издирване по дело за корупция и мошеничество. Не се съобщава за мотивите на Никозия да лиши споменатите лица от гражданство.
 
Дерипаска е включен в санкционния списък на САЩ и по тази причина той беше принуден за намали дяловото си участие в енергийните компании En+ и Rusal до ниво, по-ниско от контролното.
 
Така на тези фирми не беше наложено икономическо ембарго от страна на Вашингтон.