Китай и Русия ще проведат планирани военно-морски учения в Южнокитайско море през септември. Това заявиха от Министерството на отбраната на Китай. Подчертава се, че ученията ще имат за цел укрепването на сътрудничеството между двете страни и не са насочени срещу други страни.
"Това са планирани учения между въоръжените сили на двете страни, свързани с укрепването на развиващите се китайско-руски отношения, стратегическо взаимодействие и партньорство... Ученията не са насочени срещу трета страна", заявява Ян Юйцзюн, представител на Министерството на отбраната на Китай, цитиран от "Ройтерс".

Той подчертава, че Китай и Русия се явяват "големи стратегически партньори" и вече са провели много учения през тази година. 

"Тези учения задълбочават взаимното доверие, разширяват сътрудничеството, изграждат умение за съвместна борба със заплахите срещу безопасността и да поддържат мир и стабилност в региона и по целия свят", добави той.

Независимо от това, че Пекин отрича насочеността на ученията срещу други страни, Западът все пак не може да си затвори очите. Събитията се развиват  на фона на усложняването на ситуацията в спорните води в Южно-Китайско море. Напрежението се усили след като арбитражният съд в Хага постанови, че Китай няма исторически права върху тях, а като допълнение разкритикува екологичното влияние на китайците над околната среда. В Пекин не се съгласиха с доводите на Хага. В САЩ след решенията на Хага започнаха да очакват развитие и усложняване на ситуацията.

Китай отдавна претендира върху голяма част от Южнокитайско море, през който преминава търговски път с товарообмен от 5 трилиона долара в година. От друга страна, за право на владение върху водите се конкурират Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.

Необходимо е да бъдат припомнени нееднократните обвинения от страна на Китай към САЩ за разпалване на напрежение в района посредством въвеждането на военни патрули. Освен това, САЩ откровено взимат страната на опонентите на Пекин в спора. Обаче, Вашингтон всячески отрича това и уверява, че не поддържа никого, а се стреми само "да утвърди правото на свобода на корабоплаването в Южнокитайско море", отбелязва агенция "Ройтерс".

Превод и редакция: БЛИЦ