Китайски и руски войници ще вземат участие в съвместни военни учения в Южна Русия по-късно този месец. Към тях ще се присъединят военнослужещи от Армения, Беларус, Иран, Мианмар, Пакистан и други, обяви китайското Министерство на отбраната, цитирано от световните осведомителни агенции.

Ведомството пояснява, че за игрите "Кавказ 2020" ще бъдат транспортирани с китайски транспортен самолет леки оръжия и друга бойна техника. Ученията ще се проведат от 21 до 26 септември и ще са с фокус отбранителни тактики, обкръжаване и контрол и командване на бойното поле, добави военното министерство.

Военните тренировки имат специално значение за китайско-руските връзки в "този важен момент, когато целият свят се бори с пандемията", пояснява Министерството на отбраната на Китай.

Откакто поставиха началото на "всеобхватно стратегическо партньорство" преди две десетилетия, Китай и Русия си сътрудничат все по-тясно във военната сфера и дипломация, предимно като противотежест на влиянието на САЩ.

Армиите на двете държави често провеждат съвместни военни учения и се поддържат взаимно в ООН по редица въпроси, включително за Сирия и Северна Корея.