Съединените щати може да сключат с Русия двустранно споразумение в областта на ядреното разоръжаване. Вашингтон разчита, че въз основа на този документ по-късно ще може да се постигне споразумение и с Китай, заяви специалният представител на американския президент по контрола над въоръженията Маршъл Билингсли в интервю за японския вестник „Никкеи”*.

Според него, този подход е много благоразумен, тъй като, ако се постигне споразумение с Русия, на по-късен етап към него би могъл да се присъедини Китай.

По-рано Доналд Тръмп заяви, че по въпроса за контрола над въоръженията Вашингтон възнамерява да проведе преговори с Москва, след което САЩ и Русия заедно да започнат диалог с Китай.

На 17 и 18 август във Виена ще се състоят преговори по въпросите на стратегическата сигурност между Маршъл Билингсли и руския заместник-външен министър Сергей Рябков.

Последните разговори по този въпрос се проведоха през юни във Виена.

Преди седмица държавният секретар Майк Помпео обяви, че Москва и Вашингтон са постигнали напредък в преговорите по контрола над въоръженията и че САЩ разчитат на нова среща по тази тема в близко бъдеще и изрази надежда, че Пекин ще се включи в тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

* със съкращения по материал на БГНЕС