Китай разкритикува американски официални лица за "неморални и безотговорни" коментари, които обвиниха реакцията на Пекин по отношение на новия коронавирус за влошаване на глобалното въздействие на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Вчера съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън обвини Китай в бавен отговор на първоначалната поява на коронавируса, като изтъкна, че това вероятно е коствало на света два месеца, в които той е можел да се подготви за заразата.

Запитан за коментарите на О'Брайън, говорителят на външното министерство на Китай каза по време на пресконференция в Пекин, че "неморалните и безотговорни" коментари на някои официални лица няма да помогнат на усилията на САЩ по отношение на епидемията.

Усилията на Китай да забави разпространението купи време на света да се подготви срещу епидемията, настоя говорителят.

"Ние желаем няколко официални лица в САЩ в момента да концентрират енергията си в реакция на вируса и насърчаване на сътрудничеството, а не върху прехвърляне на вината върху Китай", изтъква говорителят.

Коронавирусът се появи през декември в централния китайски град Ухан и провинция Хубей, на която градът е административен център, като около две трети от заразените по света са регистрирани там. Но през последните седмици по-голямата част от новозаразените са извън Китай.

Китайските власти хвалят твърдите мерки, предприети през януари и февруари, включително за почти пълно блокиране на Хубей, за предотвратяване на огнища в други китайски градове от мащаба на Ухан и забавяне на разпространението в чужбина.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп посочи решение за ограничаване на въздушния транспорт от Китай в края на януари, за да парира критиките, че реагира твърде бавно на болестта. Критици посочват, че Тръмп е омаловажил болестта публично, а федералното правителство се бави с тестовете за коронавирус.

"За съжаление вместо да се използват най-добрите практики, тази епидемия в Ухан беше прикрита", настоя съветникът на Тръмп по националната сигурност О"Брайън по време на събитие в мозъчен център вчера.

"Това вероятно струваше на световната общност два месеца за реакция", по време на които "бихме могли драстично да ограничим случилото се както в Китай, така и случващото се по целия свят", изтъкна той.

Повече от 120 000 души са заразени с новия коронавирус по света и около 4300 са починали, огромното мнозинство в Китай. В САЩ има 975 регистрирани заразени, като 30 души са починали.

"Ние свършихме добра работа в отговор на това, но... начинът, по който това започна в Китай, и начинът, по който се справяше от самото начало, не беше правилен", подчерта О"Браъйн.