Коронавирусът стигна и София, след като на извънреден брифинг снощи бяха потвърдени два нови случая на положителни проби на COVID-19, този път в столицата. Така случаите на коронавирус у нас стават общо 6, след първите 4-ри, регистрирани в градовете Габрово и Плевен.

В България още на 26 февруари се сформира Национален оперативен щаб за коронавируса, като експертите от него препоръчаха мерки срещу разпространението на заразата.

В края на миналата седмица решение на Министерски съвет на Република България, Министерството на здравеопазването и Министерството на културата отмени всички масови мероприятия на закрито на територията на страната. 

„България строго спазва препоръките на Световната здравна организация за борба с коронавируса“, заяви представителят на СЗО у нас д-р Скендер Сила.

Според него това дава възможност за контрол върху инфекцията и превенция на заразяването.

Д-р Сила обръща особено внимание върху грижата за възрастните хора по време на борбата с този нов за човечеството вирус.

СЗО препоръчва възрастните хора максимално да ограничат излизанията си и контактите с големи общности, понеже те са най-уязвими за коронавируса.

Представителят на СЗО за България даде личен пример със своите родители, които живеят в Косово, и на които той е дал указания да не напускат дома си, освен при спешна необходимост.

Според д-р Скендер Сила здравите хора няма нужда да нося предпазни маски. Ползването на такива е задължително за болните, за да не разпространяват заразата.

"При близък контакт маската наистина може да предпази както от обикновения грип, така и от коронавируса", каза той.

"Работим с българските официални власти по план. Те стриктно спазват препоръките на СЗО на всички нива. Важното е да има план, който строго да се спазва ден след ден. Всеки индивид трябва да е отговорен. Нека възрастните хора си останат вкъщи, да не посещават пренаселени пространства", посъветва той. 

"Това е критичен период за България, трябва да се положат всички усилия да се установи източникът на заразата, за да се предотврати по-нататъчното предаване на заразата. Има различни сценарии, не знаем какъв ще е броят на инфектираните. Важна е дезинфекцията и превенцията", каза той.