Китай заяви, че обявените вчера от руския президент Владимир Путин конституционни промени, които доведоха до оставката на премиера Дмитрий Медведев, няма да засегнат все по-близките връзки между двете страни.

При управлението на Путин и китайския му колега Си Цзинпин руско-китайското "партньорство на стратегическо сътрудничество навлезе в нова ера, като стана все по-зряло, стабилно и устойчиво", каза на редовна пресконференция днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.


Той добави, че, двустранните отношения "няма да бъдат засегнати от промени в международната ситуация и вътрешнополитическите процеси в двете страни".

Гън Шуан похвали бившия руски премиер Дмитрий Медведев за развитието на руско-китайските връзки, особено в икономическата сфера.

По време на Студената война Русия и Китай си съперничеха за лидерска позиция в комунистическия блок, но през последните две десетилетия връзките им са все по-близки. Китай е ключов купувач на руски оръжия, газ, петрол и други ресурси.

Правителствата им координираха външната си политика, за да се противопоставят на САЩ в международните дела, отбелязва АП, цитирана от БТА.