Китай обяви неуточнени санкции срещу председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заради нейното посещение по-рано тази седмица в Тайван. В изявление на китайското външно министерство се казва, че Пелоси е пренебрегнала опасенията на Китай и решителното противопоставяне на Пекин на нейното посещение на самоуправляващия се остров, пише американският вестник "Вашингтон Пост"

Пелоси е най-високопоставеният представител на САЩ, посетил самоуправляващия се остров от 25 години. Китай твърди, че Тайван е негова територия и се противопоставя на това Тайпе да има свои собствени контакти с чужди правителства.

Китайското изявление нарича посещението на Пелоси провокативно и в него се заявява, че то подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай. В изявлението се казва, че ще бъдат наложени санкции на Пелоси и най-близките й членове на семейството, но не се казва какви ще бъдат те. Такива санкции обикновено имат предимно символичен характер.

Китай казва, че е привикал европейски дипломати в страната, за да протестира срещу изявленията, направени от страните от Групата на седемте и Европейския съюз, критикуващи китайските военни учения около Тайван.

Пет от ракетите, изстреляни от Китай от началото на военните учения в четвъртък, са паднали в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните острови на Япония, каза японският министър на отбраната Нобуо Киши. Той заяви, че Япония протестира срещу насочването на китайски ракети към ИИЗ на страната му.

Министерството на отбраната на Япония по-късно каза, че смята, че другите четири ракети, изстреляни от югоизточното крайбрежие на Китай, са прелетели над Тайван.

Японският премиер Фумио Кишида каза в петък, че военните учения на Китай, насочени към Тайван, представляват "сериозен проблем", който заплашва регионалния мир и сигурност.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук