Три гигантски панди от зоологическата градина във Вашингтон ще се върнат в Китай, както бе предвидено миналия декември, каза на брифинг говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Тя беше попитана дали този ход е отражение на влошените отношения между САЩ и Китай при така наречената дипломация на пандата.

„Гигантските панди са не само националното съкровище на Китай, но също така са добре дошли и обичани от хората по целия свят и може да се каже, че са пратеници и мостове на приятелството. <…> Готови сме да продължим да работим с партньори, включително Съединените щати, за укрепване на сътрудничеството в областта на защитата на застрашените видове“, каза Мао Нин.

Според Bloomberg зоологическите градини в Атланта, Сан Диего и Мемфис или вече са прехвърлили пандите си обратно, или ще го направят до края на следващата година. По този начин всички панди ще напуснат САЩ.

През април Пекин си взе пандата Я Я от зоопарка в Мемфис, която беше изпратена в Съединените щати като пратеник на приятелството през 2003 г. 

Зоологическата градина обяви през декември 2022 г., че ще върне Я Я в Китай, слагайки край на 20-годишно съвместно изследване. 

През февруари експерти от Китай откриха, че тя има кожно заболяване, което причинява косопад, но общото здравословно състояние на пандата е нормално.

Всички панди в света принадлежат на Китай, но Пекин отдава животни под наем на чужди държави от 1984 г.

Този инструмент на публичната дипломация, използван от Китай за подобряване на отношенията с чужди държави, се нарича панда дипломация.

Сред неполитическите причини за завръщането на пандите е достигането на пандите на възрастта, в която трябва да се върнат в Китай: заминаването на някои животни трябваше да бъде отложено поради пандемията от коронавирус, отбелязва агенцията.

Освен това през 2021 г. китайските власти понижиха природозащитния статус на пандите от „застрашени“ на „уязвими“, тъй като популацията им в дивата природа започна да се възстановява и достигна 1,8 хиляди индивида. 

Китай вече създава своя собствена мрежа от национални паркове, които може вече да не изискват изпращане на животни в чужбина за размножаване и опазване, се казва в статията.

Източник на Bloomberg, запознат с констатациите на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по въпроса, каза, че Вашингтон планира да обсъди наемането на панди с Пекин, преди животните от зоопарка във Вашингтон да отпътуват за Китай. 

Лиу Пенгу, говорител на китайското посолство във Вашингтон, каза, че двете страни "обсъждат бъдещо сътрудничество в областта на опазването и изследването на голямата панда".

Запитан за перспективите за по-нататъшни преговори, говорител на Държавния департамент каза пред агенцията, че споразумението за пандите не е сключено между правителствата, а между Националния зоопарк и Китайската асоциация за опазване на дивата природа. 

Той подчерта, че досегашното сътрудничество е „жест на добра воля и от двете страни“.

Пандите Mei Xiang и Tian Tian дойдоха във Вашингтонската зоологическа градина през 2000 г. като част от споразумение между зоологическата градина и Китайската асоциация за дивата природа.

Двойката трябваше да остане десет години за изследователска и развъдна програма, но споразумението с Китай беше удължено няколко пъти.

На 21 август 2020 г. двойката роди мъжко малко на име Xiao Qi Ji и същата година зоологическата градина обяви, че е подписала още едно тригодишно удължаване, за да запази и трите панди до края на 2023 г. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук