Китайската армия трябва "да се осмели да се бие", каза президентът Си Цзинпин, докато инспектираше частите, действащи в район близо до Тайван.

Посещението на Си се състоя във важен момент за дипломацията със САЩ, които са основният поддръжник на Тайван по въпросите на сигурността - докато американската министърка на финансите Джанет Йелън се намира в Пекин, за да се опита да стабилизира отношенията между двете страни и да подобри двустранните търговски връзки.

По време на инспекцията си на базираното в Нанкин командване на Източния регион на Китайската народноосвободителна армия, Си заяви пред военнослужещите, с които се срещна, че те трябва "да се осмелят да се бият, да знаят как да се бият добре и да бъдат решени да защитават националния суверенитет и сигурност", съобщи китайската държавната телевизия, цитирана от УНИАН.

"Необходимо е да задълбочим военното и бойното си планиране, да се съсредоточим върху подготовката за реални бойни действия и да ускорим подобряването на способността ни да побеждаваме", добави президентът. Армията трябва също така "да повиши способността на лидерите на партийния комитет да се подготвят за война и борба", подчерта той.

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война в Китай през 1949 г. Пекин е решен един ден да си възвърне контрола над острова, като не изключва възможността за употреба на сила.

Тайванският въпрос е най-чувствителната част от спора между Пекин и Вашингтон. През изминалата година Китай започна мащабни военни учения около острова след официални срещи между високопоставени американски и тайвански представители. През април китайските сили проведоха маневри, симулиращи блокада на Тайван, точно след срещата в САЩ между тайванския лидер и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук