Украйна няма да се съгласи на мирно споразумение, което да включва отказ от територия, коментира кореспондентът на Би Би Си в Киев Джо Инууд, пише Вести Бг.

"Там винаги са казвали, че преговорите са опция. Но въпросът е какви ще са предпоставките и за двете страни. Ако погледнете какво биха приели украинците - всички руски войски да напуснат тяхната територия и погледнете какво искат руснаците, което откровено казано е да анексират доста голяма част от въпросната територия, всъщност няма средно положение.

Така че засега мисля, че единственият начин да видим преговори, е едната страна да почувства, че е загубила войната", посочи Инууд.

"Когато президентът Зеленски каза, че преговорите са опция, той също заяви, че те ще дойдат след много кървави битки. И двете страни приемат, че единственият път за мирно споразумение е, когато едната страна бъде принудена да седне на масата за преговори", подчерта Инууд.

Ситуацията в Украйна: Жестоки сражения край Северодонецк и Лисичанск ВИДЕО

"В момента нито една от двете страни не смята, че е достигнала тази точка. Руснаците напредват на юг. Те превзеха Мариупол и в момента настъпват в района на Донбас", заяви Инууд.

"Но украинците превземат територия около Харков на север. Те постигнаха големи военни успехи около столицата Киев. Освен това получават огромни количества западна помощ и оръжия от НАТО", отчете Инууд и добави: "И двете страни смятат, че имат шанс във войната. И докато мислят така, не считам, че преговорите ще се случат".