На Корейския полуостров може да избухне война „по всяко време“ в рамките на следващите три месеца. За това предупреди китайски генерал, цитиран Independent. Генерал-лейтенант Ван Хунгуан призова Китай да мобилизира защитата си в очакване на конфликт, който по думите му може да избухне още до месец март догодина.

Напрежението на Корейския полуостров остава високо след ядрените и ракетни изпитания на режима в Пхенян. Северна Корея и Съединените американски щати си отправиха взаимни заплахи за тотално унищожение.

„Китай трябва психологически да е подготвена за потенциална корейска война. Североизточните региони на Китай също трябва да бъдат мобилизирани. Подобна мобилизация не е обявяване на война, а има отбранителни цели“, заяви китайският генерал. Той добави, че има опасност от земетресения и радиация, предизвикани от евентуално избухване на ядрена война.

По-рано през този месец военновъздушните сили на САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения на Корейския полуостров, които бяха остро разкритикувани от режима на Ким Чен-ун. Американците изпратиха към района и бомбардировачи Б-1Б „Лансър“. Пхенян вижда в тези учения подготовка за инвазия в страната.