Бившият американски посланик в Русия - Майкъл Макфол, отправи остра критика към президента Доналд Тръмп заради телефонния му разговор с Владимир Путин. Припомняме, след позвъняването в Кремъл Тръмп заяви, че не Русия стои зад агресивното поведение на Северна Корея, а Китай. "Шокиран съм, че този телефонен разговор се е състоял", заяви Мокфол в интервю за MSNBC.

Дипломатът подчерта, че Тръмп е разговарял с Путин въпреки че съветникът му националната сигурност Хърбърт Макмастър го е съветвал да не го прави.

"Според мен този разговор не отговаря на американските национални интереси", допълни Макфол. По думите на Макфол, Путин манипулира Тръмп, за да постигне целите си.

Той порица президента и за благодарностите му към Путин за това, че се е изказал положително за американската икономика. "Путин знае, че когато казва приятни неща на Тръмп, получава от него благосклонна реакция", отбеляза бившият посланик.

На 14 декември двамата лидери обсъдиха по телефона ядрената програма на Северна Корея, след което американският президент заяви, че Вашингтон се надява на помощ от страна на Русия по отношение на Пхенян. Тръмп благодари на Путин за това, че е похвалил "високите икономически показатели" на САЩ по време на годишната си пресконференция.