Китайски лекари твърдят, че европейските им колеги повтарят направените грешки при борбата с разпространението на новия коронавирус в град Ухан, откъдето започна епидемията. Това съобщава Bloomberg.

Отбелязва се, че на първо място става дума за недостатъчна защита на медицинските работници, които ежедневно контактуват със заразените, особено отоларинголозите, уточнява Фокус.

„Лекарите са в много близък контакт с пациентите и затова те се заразяват толкова лесно. Трябва да научите лекарите и да обяснявате как да се предпазват“, каза Дю Бин, ръководител на отделението за интензивно лечение в болницата на Медицинския колеж на Пекинския съюз.

Според Bloomberg липсата на защитна екипировка и неразбирането на природата на вируса са били причина хиляди здравни работници да се разболеят през първите седмици на епидемията в Китай. Поне 46 от тях починаха.

Освен това китайските лекари припомниха необходимостта от провеждане на възможно най-много тестове, тъй като често заболяването може да бъде леко или безсимптомно.

„Не мога да си представя как е възможно да се идентифицират случаи и да се установят контакти на болните, ако не провеждате тестове“, каза Дю Бин.

Отбелязва се, че навременното тестване за коронавирус се е превърнало в своеобразен показател за компетентността на националните правителства и здравните системи.

Епидемията от новата коронавирусна болест в Китай, избухнала в края на 2019 г., се разпространи в повече от 130 страни и бе призната за пандемия от Световната здравна организация (СЗО). По последни данни над 180 хиляди души са се заразили по света, а около 7 хиляди са починали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!