Известният китайски проект за ядрен синтез - „изкуствено слънце“ успя да поддържа температурата на плазмата на 160 милиона градуса по Целзий за 20 секунди.

Китайски медии съобщават също, че изследователите, работещи по проекта за ядрен синтез, са успели да поддържат плазмата при температура от 120 милиона градуса по Целзий за почти две минути или 101 секунди.


„Това са текущи рекорди и следващата стъпка би била да се поддържат тези температури до една седмица“, каза Ли Мяо, професор по физика в Южния университет за наука и технологии в Шенжен, според китайския Global Times.Китайският реактор за ядрен синтез се появи за първи път на първите страници през 2019 г., когато Пекин обяви, че скоро ще започне да работи.

Реакторът HL-2M Tokamak беше пуснат за първи път в края на миналата година и първото му постижение беше поддържането на плазмена температура от 100 милиона градуса по Целзий в рамките на 100 секунди.

Той е проектиран да имитира естествените реакции, които се случват на Слънцето, използвайки водород и деутерий като гориво.

Той се намира в югозападната китайска провинция Съчуан и е завършен в края на миналата година.
Реакторът често се нарича "изкуствено слънце" поради огромната топлина и енергия, която произвежда. HL-2M Tokamak използва мощно магнитно поле за сливане на гореща плазма и може да достигне температури от над 150 милиона градуса по Целзий, което е приблизително 10 пъти по-топло от ядрото на Слънцето.

Процесът на ядрен синтез може да бъде бъдещето на производството на енергия, но неговото функциониране е голямо предизвикателство. Въпреки че самият процес на синтез е възможен, той консумира повече енергия, отколкото отделя, което е обратното на целта.

Ползите от успеха на ядрения синтез са големи, ако се постигне целта - изключително мощна енергия, която се произвежда евтино, без емисии и е практически неограничена. Целият процес не оставя след себе си радиоактивни отпадъци, което приближава тази технология до перфектния енергиен източник.

Превод: БЛИЦ