На 30 юли 2019 г. в град Баодин, на 150 км югозападно от Пекин, преди пускането на „въртящия се” мост, премина основният етап от свързването на двете части в едно цяло, на което вече са поставени два световни рекорда, съобщават световните издания.
С тегло от 46 000 тона и дължина 263,6 метра мостът, пресичащ няколко железопътни линии, се превърна в най-тежкият и дълъг в своята категория. Това е първият световен рекорд.

Конструкцията се състои от две отделни части, монтирани върху цилиндрични опори, които от своя страна се въртят по сферични оси с диаметър 6,5 метра всяка. Този размер също е световен рекорд в строителството!

На 30 юли и двете страни на моста станаха едно цяло, завъртайки се под ъгъл от 52,4 градуса само за 68 минути. Преди това и двата моста са изградени успоредно с железопътните линии, за да се избегнат различни инциденти и да се сведе до минимум възможното спиране на влаковете по маршрута Пекин - Гуанджоу.

Заслужава да се отбележи, че това не е първият мост в Китай, построен по такава технология. Даденото решение е помогнало да се избегнат редица проблеми, свързани с околната среда, трафика, а също така да намали времето, необходимо за завършване на изграждането и въвеждането в експлоатация.

Превод и редакция: БЛИЦ