Британският премиер Борис Джонсън смята да внесе днес за гласуване в Камарата на общините неговата сделка за Брекзит, но това може да бъде осеутено от председателя на долната камара на парламента Джон Бъркоу. В същото време лейбъристите ще се опитат да внесат предложение за втори референдум за одобряване на споразумението. 

Правителството продължава да твърди, че нещата вървят по план, въпреки проблемите на премиера в парламента. Според различни министри излизането на Обединеното кралство на 31 октомври е напълно реалистично, съобщава БНР.

Борис Джонсън все пак изпрати писма до Брюксел с искане за отлагане на Брекзит, както го задължава законът. В Брюксел обсъждат отговора, но изглежда игнорираха факта, че едното писмо не е подписано, а в друго се изтъква, че отлагането на Брекзит ще има опустошителен ефект. 

Гласуванията тази седмица в Камарата на лордовете обаче са изключително съдбовни. Днес правителството внася отново сделката за гласуване, но председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да не допусне това да стане, както през март осуети третото гласуване по сделката на Тереза Мей. 
Все едно, във вторник правителството ще внесе за обсъждане необходимото законодателството за прилагане на споразумението, като вероятно ще се наложи Камарата на лордовете да заседава извънредно следващия уикенд, за да има шанс гласуването да стане преди Хeлоуин.

Лейбъристите обаче могат да се опитат да променят дневния ред и да внесат две поправки – едната за по-мек Брекзит и другата за референдум за одобряване на сделката. Правителството твърди, че има гласовете да прокара сделката, но политическите налюдатели не са сигурни в това.   

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!