Водената от САЩ коалиция в Сирия съобщи, че хиляди хора все още се намират в последната крепост на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Източна Сирия докато се водят ожесточени битки там. Десетки хиляди жени, деца и мъже са избягали от малката зона около село Багуз близо до границата с Ирак в последната седмица и продължават да прииждат, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Вълната от бегълци е объркала плановете на Сирийските демократични сили и ги е накарала да забавят офанзивата си срещу последната територия на „Ислямска държава“.
 
На една от предните позиция на сирийските сили в Багуз кореспондент на АФП видял бял дим да се издига над владенията на терористите, а наоколо се разнасял звукът от въздушен удар и стрелба. Огромен огън избухнал в импровизирания лагер, където най-заклетите бойци на групировката се опитват да дадат последен отпор.
 
 
Кюрдските войници, подкрепени от американската авиация, обстрелва джихадистите от цяла седмица, принуждавайки хиляди въоръжени мъже и техните семейства да се предадат. Според говорител на сирийските сили, обаче, около 5000 души все още се намират в крепостта на „Ислямска държава“. Цифрата няма как да бъде потвърдена.
 
Избягалите от обградената територия на „Ислямска държава“ дават различна информация за броя на останалите там – от хиляди до няколкостотин. Военните заявиха още, че няма определена дата за края на операцията. Тя може да отнеме още няколко дни преди терористите да бъдат изкарани от бърлогата си.
 
 
Масовото бягство предизвика истинска хуманитарна криза в лагерите, контролирани от кюрдите, разположени далеч на север, където са транспортирани цивилните.
 
 
Над 1300 джихадисти са били убити и около 520 пленени по време на специалната операция на сирийските сили в Багуз. Десетки джихадисти и техните семейства са се предали доброволно. Сред тях им европейци, турци, китайци, иракчани и сирийци. 
Превод и редакция: БЛИЦ