Убийства, отвличания, натиск върху местното население. Само за последните два месеца, над 150 души са убити при улични стрелби и крайпътни взривове в Източна Сирия. Инцидентите, твърдят експерти, са сигурен знак, че джихадистите от „Ислямска държава“ (ИД) изпращат послание, че групировката е изгубила територия, но не си е отишла.

В момента се водят тежки боеве в Източна Сирия, а организацията променя стратегията си. Някогашният „халифат“ на ИД е редуциран до контрол върху отдалечено селище и няколко десетки палатки в Сирийската пустиня по границата с Ирак.

Според публикуван наскоро доклад на Пентагона обаче, ИД може да се завърне като военна сила в рамките на шест до 12 месеца, ако не бъде проведена продължителна операция срещу нея. Тези заключения противоречат на публичните изявления на президента Доналд Тръмп, който няколко пъти заяви уверено, че „Ислямска държава“ е унищожена. Заради този въпрос и заради несъгласуваното с администрацията изтегляне от Сирия, той влезе в директен сблъсък с висшите ръководители в армията.

Ръководителят на Централния щаб генерал Джоузеф Вотел сподели тревожни статистики- в малката територия около река Ефрат ИД разполага с над 1500 бойци. Мнозина други не са убити, а са „потънали“, с което на военния жаргон се има предвид смесването на бойци с цивилното население.

Информацията на сирийски активисти също подкрепя официалните доклади, че ИД изгражда наново по-широки структури.

През последната седмица се появиха данни, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е оцелял след опит за преврат, извършен от чужди бойци, несъгласни с новата стратегия на изчакване. Наречена „Сабр“ от арабската дума за „търпение“, стратегията има за цел да възстанови структурите на местно ниво, докато се изчаква подходящ момент за нова офанзива. Но тази идея не се нрави на всички в организацията, тъй като някои смятат, че лидерът на групировката губи своята сила и контрол върху командирите.

За последния месец групировката успя да завземе най-малко два града в Нигерия. Местното правителство все още не намира възможност да отговори подходящо, докато организацията привлича бойци от цяла Западна Африка. „Ислямска държава“ напредва и в Югоизточна Азия, където вече има сигурни данни за новосъздадени бази във Филипините и Индонезия. Бойци и симпатизанти на ИД засилват присъствието на организацията и в Централна Азия, която е считана за стратегическа територия за джихадистите заради близостта до Афганистан.

Изявление от ООН подкрепя тезата, че групировката готви завръщане – според новите данни, публикувани от Съвета за сигурност на ООН, организацията е отделила милиони долари, за да финансира глобални атаки и да поднови активността си, включително с привличане на нови бойци.