Има много страшни и плашещи неща в живота. Едно от най-трудните моменти е да чуеш тежка диагноза. Диагноза, която за мнозина би сломила мнозина. Но не и българката Цветелина Михайлова, пише bg-voice.com

Борбена фризьорка, работила в Чикаго, понастоящем притежаваща собствен салон в София. Цвети обаче не се предава, а решава да сподели своята история със стотици жени, които са в нейното положение, и да им вдъхне кураж.

“Мили момичета, в живота си понякога изживяваме много щастливи мигове, но понякога имаме и много тежки моменти.

Реших да ви разкажа личната си история, през която минавам сега, за да накарам максимален брой жени да се погрижат за себе си и за своето здраве. И силно вярвам и се надявам моят пост да помогне на много хора”, пише Михайлова във Фейсбук.

“Преди година,след силен натиск, получих възпаление на гърдата. Посетих мамолог, който диагностицира инфекция. Чрез малък разрез, за около 20 минути, премина манипулацията по лечението, но след около месец усетих,че има нещо неестествено в гърдата ми.

Върнах се при доктора, който ми каза да се мажа с един гел, но резултати от това нямаше. Посетих го отново и той ми посочи, че, ако не ме притеснява нещото, което предизвиква възпалението, може да си стои в мен, тъй като не ми пречело, не било страшно.

След около още един месец отново получих възпаление и реших този път да сменя мамолога. След обстоен преглед докторът ми заяви, че иска да ми направи биопсия. Аз НЕ повярвах, че има в какво да се съмнява. Тук сглупих МНОГО.

Потърсих и трето мнение. Третият лекар беше на мнението на първия – каза ми, че става дума за фиброаденом – да не го мисля и ако реша да си стоя така, а ако реша да го махна, да отида при известен хирург.

И четвъртият доктор потвърди за фиброаденом. Казах си: Нямам бърза работа, ще си изкарам лятото, пък по- нататък ше го махна. Дори си помислих, че всъщност мога да оставя тази работа за по натам. Отидох на почивка и точно преди края й, дали като знак от съдбата, сънувах ужасен сън, чието значение беше: „Заплашен сте от смъртоносна болест”.

Интуитивно вдигнах на момента телефона и запазих час още същия ден. Седмица по-късно операцията вече беше зад гърба ми, а аз се чувствах освободена и много по-добре. Никога по време на лечението и посещенията ми при лекарите не съм очаквала да ми кажат, че съм с диагноза злокачествен карцином или както е известно заболяването „рак” на гърдата,при това много агресивен.

Същия ден гърдата ми за пореден път се възпали и реших окончателно да махна тази бучица от мен. Не съм вярвала, че ме очакват тези мъки… Докато чакахме да излезе резултатът за разсейки, не мога да ви опиша каква мъка и напрежение беше всичко това за близките ми…

Оттук-нататък таях надежда, че химиотерапията ще ми се размине. Бях на консултации в Турция, взех мнение от лекари в Германия и в USA, разговарях със светила в България.

До последно вярвах, че все някой ще се намери да каже, че такава терапия, при това толкова продължителна, НЕ ми е нужна…
Не мога да скрия, че една от най-големите ми драми беше косопадът.

Както всички мои близки знаят съм фризьор и за мен косата значи много и работата ми е свързана със суета, с красота…Държа много на външния си вид и тази мисъл ме съсипваше.

Е, сега искам да ви кажа, че сама установих – това е бил най- малкият ми проблем. Когато косата ми започна да пада обилно, а това стана на 11-ия ден от първата химеотерапия, въпреки че го очаквах, доста паднах духом. Дори бях на ръба да спра с всичко, в главата ми беше ад и заради всички останали странични реакции, които получих.

Но сега смятам всичко това за моментни усещания.

В по-голямата част от времето мисля позитивно, мисля как нямам търпение да свърши всичко и да започна отново, на чисто. Мисля как да преобразя живота си – да започна да мисля повече за себе си, да обръщам повече внимание на децата ми, на мъжа ми, на приятелите ми. Мисля за това, че искам да живея и да творя.

Всъщност осъзнавам ясно колко хубав е животът и че искам да го живея на макс. Не знам защо ми се случва всичко това, явно има някаква причина. Често се питам „Защо на мен…не го заслужавам”.

Покрай всичко това разбрах всъщност колко МНОГО приятели имам. Ама те наистина са уникални и подкрепата им ме направи още по-силна. Искам да благодаря на всички, те знаят кои са, и да им кажа колко много ги ценя, защото точно в такъв момент разбираш кой е до теб. За мое огромно щастие тези хора са в изобилие.

Малко дълго се получи, но сега искам да се обърна към всички: Моля ви, хора, обръщайте внимание на здравето си, минавайте всяка година на профилактични прегледи, на мамолог, мамограф и на гинеколог, търсете повече мнения, не се успокоявайте, ако някой ви каже „фиброаденом”.

Искайте поне три мнения при всяко излишно нещо в тялото ви. Мислете за близките си, за децата си, за всички, които ви обичат.

Единствената цел на моя пост е, ако мога, да помогна и допринеса с нещо положително. Нямам никаква нужда и не искам съжаление, защото се чувствам чудесно. Дори без коса. Пазете се”, завършва Цвети Михайлова.

Преди седем години българският салон Cveti’s Hair в чикагското предградие Дес Плейнс се класира на трето място в състезанието Hair Wars – “Войни на косата”. Този конкурс се провежда вече близо 40 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук