Смятаният за лидер на престъпния черногроски Шкалярския клан Йован Вукотич е убит в Истанбул. Той е бил застрелян в турския мегаполис на 8 септември, съобщава черногорското издание "Вйести".

"Всеки ще каже: "Той си получи заслуженото". Живей, както ти харесва и както обичаш, докато можеш!" - това е посланието, което е оставил за себе си на личния си профил във Facebook Йован Вукотич - 42-годишният лидер на една от най-опасните престъпни групировки в цяла Европа - черногорския наркоклан Шкаляри.

За него това "докато можеш" дойде миналия петък, 9 септември, в Истанбул под формата на мотоциклетист с пистолет. Така черногорският гангстер стана поредната жертва на продължаващата вече осем години война на клановете от живописния залив Котор.

"Обезглавиха клана Шкаляри", пишат местни медии в Сърбия и Черна гора, като според информацията там Вукотич е бил в колата си със своите съпруга и дъщеря, когато мотоциклетът на нападателя е преминал покрай него, откривайки огън.

Черногорският гангстер се укриваше в Турция от миналия септември насам, след като властите в родината му и в Сърбия засилиха натиска срещу престъпните кланове от залива Котор - Шкаляри и техните локални врагове Кавач.

Самата вражда датира още от края на 2014 г. И двете групи носят имената на селата, от които идват повечето от основните им членове.

В началото те работят заедно в обща операция за вкарването на кокаин от Южна Америка в Европа. Двата клана заедно разработват мащабна логистична мрежа от бази в Европа и Латинска Америка, което им позволява да създадат внушителна и бързо растяща организация, която трупа влияние и пари.

Този период на възход обаче продължава до един инцидент през декември 2014 г. Тогава от склад във Валенсия изчезва пратка с 200 кг кокаин от Колумбия. Тази случка всява раздор между представителите на двата клана, които започват да се подозират един друг за провалената операция.

Недоверието и подозренията са първата крачка, а след нея се отваря и пътят към мащабна подземна война, разтърсила както Черна гора, така и Сърбия, като тя продължава и до днес. Първата жертва, която пада в тази война е Горан Радоман, като след убийството му в Белград през февруари 2015 г. групировката окончателно се разцепва на два клана, които влизат в кървава конфронтация.

Шкалярският клан контролира търговията с наркотици, не само в Черна гора, но и в съседните държави. Миналата година властите в Подгорица издадоха заповед за международно издирване и арест на наркобоса.

Миналата година стана ясно, че Вукотич притежава и македонски паспорт на името на Георги Андонов. Според ВМРО-ДПМНЕ "в периода от декември 2017 г. до януари 2021 г. на ръководителите на няколко наркокартела са издадени оригинални документи от Македония за безпроблемно пътуване и престой в чужбина".

 

 

Сумата за получаване на фалшив паспорт е била около 20 000 евро. Заради скандала бяха арестувани 9 полицаи, а тогавашното управление обвини опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че с публичното говорене за малко да провали операцията с арестите.

През 2018 година той беше арестуван в Анталия и тогава белградското издание "Курир" писа, че има български паспорт и именно с него е пребивавал в турския курорт.

Парадоксално за богатата криминална кариера на Вукотич, доскоро срещу него в Черна гора имаше само едно висящо дело - за укриване на данъци в размер на 23 хил. евро, пише webcafe.bg.

Роден през 1980 г. в Котор, Йован Вукотич завършва гимназиалното си образование като професионален корабен техник, но няма информация въобще някога да е практикувал това занимание.

Пред прокурори през 2018 г. той казва, че официално е безработен, но печели по малко под 2000 евро на месеца като отдава под наем апартаменти, собственост на семейството му. Предвид колко голямо е досието му с престъпления обаче, едва ли някой вярва, че това е истинското му занимание.

През 2002 г. Вукотич и негов приятел нахлуват в нощен клуб в Котор и откриват огън по собствениците на заведението, ранявайки един. Цели 12 години по-късно - през 2014 г. има присъда срещу двамата нападатели. Вукотич е задържан и вкаран в затвора, докато се опитва да избяга от страната с автомобил.

В затвора обаче той прекарва едва една година, като през 2015-а излиза на свобода. На следващата година идва и нова присъда срещу него - за притежание на незаконно оръжие, като този път черногорецът дори не влиза в затвора.

В досието на Вукотич фигурира и друго обвинение от 2012 г. - за нападение в нощния клуб Madame Coco в черногорския крайбрежен град Тиват, но там делото така и не стига до развръзка. През 2017 г. срещу Йован отново е повдигнато обвинение за стрелба в нощно заведение, като заедно с него пред съда са изправени брат му Игор и още един друг член на клана Шкаляри - Йован Йованович. И макар те двамата да са осъдени за това, че са ранили охранител в бара, Вукотич е признат за невинен.

През 2018 г. той е арестуван в Турция, като официалните причини за задържането му така и не са обявени, въпреки че впоследствие става ясно, че е бил разследван от гръцките власти за контрабандата на 135 кг кокаин в страната.

Турция го депортира в Сърбия, където той също има гражданство и където е осъден по отделни обвинения за пътуване с фалшив паспорт. Гръцките власти поискаха от сръбски прокурор също да поеме разследването за контрабандата на наркотици, но от Белград дадоха отказ с мотива, че няма достатъчно доказателства за наказателно преследване в случая.

Така Вукотич е осъден само на 15 месеца затвор по обвинението за фалшивия паспорт. Докато е в сръбския затвор обаче, той за малко се разминава със смъртта, като враговете му се опитват да го отстранят като новия лидер на Шкалярите. Това, което го спасява, е собствената му параноя.

Вукотич всеки ден иска от приятелката си да му носи домашно приготвена храна в затвора, за да не му се налага да яде от стола за затворниците. И се оказва прав да иска това.

Според собствените му думи неговите врагове се опитали да го отровят, слагайки цианид в храната му.

Когато те разбират, че половинката на Вукотич му носи храната, приготвяйки я сама или взимайки я от ресторант по пътя, те решават да действат креативно. Облечени във фалшиви полицейски униформи, трима мъже, предполагаемо от клана Кавач, спират таксито, в което младата жена се вози, надявайки се да успеят тайно да сложат цианид в храната.

Това, което спасява мафиота, е, че кутиите за храна все още са празни и той отново се разминава със смъртта.

Нов опит за убийството му идва само няколко месеца по-късно - през февруари 2020 г., когато вече е лидер на Шкалярите и се намира в ареста в Черна гора. Според местни медии, Кавачите са планирали да го застрелят със снайпер, докато се появява на прозореца в килията си в ареста.

Впоследствие двама мъже са заловени за подготвяното убийство, като се смята, че Радой Цвицер ги е натоварил със задачата, предоставяйки им дори и плановете на следствения арест.

В крайна сметка обаче Вукотич за пореден път излиза от ареста, без властите да предприемат по-сериозни мерки спрямо него. Така, когато обвиненията срещу него са официално повдигнати, той успява да избяга от тях в Турция.

Макар да се укрива успешно от правосъдието, не успява да се скрие от враговете си, които този път не пропускат да го отстранят.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук