Бизнесменът Игор Коломойски се върна в Украйна, предават украински медии. Както съобщава интернет изданието The Babel, първи за завръщането на бизнесмена е написал журналистът Михаил Ткач в своя канал в Telegram.

По-късно самият Коломойски потвърди пред The Babel, че през нощта е пристигнал на летището в Днепропетровск (вече град Днепър). При това той е заявил, че не знае с какво ще се захване първо.

В края на 2016 година правителството на Украйна национализира най-голямата частна банка в страната – Приватбанк, чийто основен акционер е именно Коломойски. Притежател на 100% от акциите на банката стана Министерството на финансите.

През юни 2017 година бизнесменът напусна окончателно Украйна и първо отиде да живее в Швейцария, а след това отиде в Израел. По-рано Коломойски заяви, че се готви да се върне в страната след инаугурацията на новоизбрания президент Владимир Зеленски.

По-рано Коломойски увери, че не възнамерява да иска банката да му бъде върната, а иска да получи от съда справедливост и изплащане на два милиарда долара. Той изрази и своята готовност да вземе обратно компенсации с държавни облигации. В края на април съдът в Киев обяви, че национализацията на Приватбанк е незаконна, а договорът за нейната покупко-продажба е невалиден.

Същевременно Върховната рада на Украйна реши инаугурацията на новоизбрания президент Владимир Зеленски да се състои на 20 май, въпреки желанието му това да стане на 19. За решението гласуваха 315 депутати.