Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски сформира национален комитет, който ще разглежда кандидатурите за висшите постове в държавата според предварително определени критерии. Кандидатите за висши постове в администрацията на президента, външно министерство,

Службата за сигурност на Украйна, Главната прокуратура, Съвета за национална сигурност и отбрана и други ще минават няколко събеседвания, ще получат оценка според комплекса от критерии и едва след това могат да разчитат на креслото, заяви съветникът му и бивш министър на финансите Олександър Данилюк.

Екип от трима-петима души, които ще разглеждат кандидатурите. Те ще вземат консенсусно решение и ще дават препоръка на президента, който ще има окончателната дума за назначенията. Действията на този орган ще са част от обещаната от Владимир Зеленски борба с корупцията.

„Първият приоритет е борбата с корупцията. Имаме план да задействаме отново антикорупционните органи и за това ще бъдат необходими редица законодателни промени и съответно решение на Върховната рада. Вторият е да се въведе ред в съдебната система”, отбеляза Данилюк в интервю за изданието "Лига.нет". Съветникът на Зеленски уточни, че в момента се подготвят конкретни решения, които ще бъдат внесени в парламента.