Фалшив паспорт и залепваща се лента с чужди пръстови отпечатъци – само това е било нужно на 51-годишна жена от Южна Корея, за да влезе незаконно в Япония.
Преди две години корейката е била екстрадирана от Япония за нарушаване на визовия режим, но след известно време успяла да се върне, измамвайки системата за биометричен контрол на летището.
Японската полиция едва впоследствие установила, че жената е купила фалшивия паспорт и лентата с пръстовите отпечатъци от посредник в Южна Корея, предаде ИТАР-ТАСС. Засега обаче следствието не може да установи нито данни за материала, от който е направена лентата, нито името на доставчика на фалшивия документ. Междувременно властите в Япония бият тревога – та по този начин в страната може би са влезли много чужденци. Затова сега предстои работа не само по усъвършенстване на системата за биометричен контрол, но и за издирване на други незаконно влезли в страната, посочва “Ехото на Москва”.

Преди повече от година в Япония влезе в сила закон, съгласно който чужденците, навършили 16 години, трябва да дават пръстови отпечатъци при влизане в страната. Задължението не важи за дипломати, участници в официални мероприятия, живеещи постоянно в страната чужденци. /БЛИЦ