Най-малко 23 депутати от Иран, както и ръководителят на спешната медицинска служба в страната са дали положителни проби за коронавирус.
 

23 народни представители от 290-местния парламент са се заразили вероятно след срещи със свои избиратели в страната, която е с най-висок брой заразени след Китай, съобщава BBC Persian.
 
Ръководителят на спешната медицинска служба Пир Хосейн Коливан също е заразен. Здравето му „е добро и няма нужда от притеснения“, се казва в официално съобщение.
 
До момента 77 души са починали в страната от коронавируса. Както БЛИЦ съобщи, сред тях е съветникът на аятолах Хаменей - Сейед Мохамад Мирмохамади, и депутатът Мохамед Али Рамазани Дастак.
 
Върховният лидер на Иран, обаче, заяви, че ситуацията с коронавируса „не е голяма работа“, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Аятолах Хаменей призова иранците да се молят срещу вируса, защото „молитвата може да реши много проблеми“.
 
„Това бедствие не е чак такава голяма работа, имало е по-големи в миналото. Не искам да подценявам проблема, разбира се, но и да не го надценяваме“, каза Хаменей пред местна агенция.
 
Той добави, че случващото ще засегне страната, а след това ще отмине.
 
Върховният лидер мобилизира въоръжените сили да се включат в борбата срещу коронавируса. Планира се включването на 300 000 войници и доброволци в усилията за ограничаването му.

Превод и редакция: БЛИЦ