Около 200 имигранти, повечето мъже от Литва, Румъния, България и Полша, са извършвали робски труд във ферма за цветя в Корнуол. Това е било установено след акция на полицията в съдействие със службата за борба с нарушения на трудовите права, предаде днес Би Би Си.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда.

Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейската акция.

Всяка година в сезона за бране на цветя във фермата пристигали около 200 човека - литовци, румънци, българи и поляци. Тe били настанявани в каравани, паркирани на мястото.

От полицията коментираха, че случаят е изключителен поради големия брой засегнати. Освободените са настанени в специално създаден приемен център, където им се оказва хуманитарна и правна помощ.

В помощ на полицията се включили и представители на Армията на спасението, общинския съвет на Корнуол, Червения кръст и преводачи 


Акцията се е провела в шест сутринта, а инцидентът е станал в село Manaccan.

Всички пострадали са поети от доброволческа организация, която да ги приюти и нахрани. На място има извикани преводачи. Повечето мигранти са мъже. Смята се, че те са държани без лични документи, в ужасяващи условия. Не им е била давана редовно храна и вода.

"Посолството на Република България в Лондон е отправило запитване до британските власт. Повод за това е информацията във вестник „Дейли Мейл”, че при операция на органите на реда в Корнуол е разкрита ферма, в която са работили като „бели роби” около 200 имигранти от България, Румъния, Полша и Литва. До момента не е получен отговор", това пък съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!