Одисеята на Омир е гласувана като най-влиятелната история, която е оформила света, според анкета на повече от 100 международни автори, академици, журналисти и критици, проведена от британската BBC.

Одисеята е, отчасти, продължение на Илиада, другата голяма творба, приписана на Омир, и е втората по-стара съществуваща творба в западната литература. Учените смятат, че Одисей е съставен близо до края на 8-и век пр.н.е., някъде в Йония, гръцкият крайбрежен район на Анадола. Поемата основно се фокусира върху гръцкия герой Одисей, цар на Итака, и пътуването му към дома след падането на Троя. На Одисей му отнема десетилетие, за да достигне до Итака след десетгодишната троянска война.

Обяснявайки защо гласува за Одисеята на Омир, Натали Хейнс, писател и телевизионен оператор в Обединеното кралство, каза: „Тъй като това е един от големите основополагащи митове на западната култура, защото се пита какво означава да си герой, защото в нея има много женски герои, както и мъже, защото е пълен с богове и чудовища и е епична и защото ни принуждава да фантазираме и да мислим за война и все по-актуален въпрос за това какво означава да се върнеш у дома".

Бетан Патрик, водещ редактор в Lit Hub, добави: „Смятам, че пътуването на Одисей определи линията на индивидуализъм, особено в западната култура, която доведе до много промени в света – добри и лоши“. Топ 10 истории са: Одисеята (Омир, 8-ти век пр. Хр.) Колибата на чичо Том (Harriet Beecher Stowe, 1852) Франкенщайн (Мери Шели, 1818) 1984 (ДжорджОруел) Хиляда и една нощ (различни автори от 8-ти до 18-ти век) Дон Кихот (Мигел де Сервантес, 1605-1615) Хамлет (Уилям Шекспир, 1603) Сто години на самота (Габриел Гарсия Марк, 1967) и Илиада, отново на Омир