Хората, които ядат бързо, докато не се нахранят са склонни да затлъстеят три пъти повече според японски учени, предаде Ройтерс.
Направените открития, публикувани в Британския медицински журнал показват, че проблемите със затлъстяването всъщност не се отнасят до това какво или колко се яде, а колко бързо се похапва. Данните на Световната здравна организация сочат, че около 400 млн. хора имат проблеми със затлъстяването, като 20 млн. от тях са под пет годишна възраст. Затлъстяването увеличава риска от сърдечни проблеми и диабет, предупреждават от СЗО.
Учените в университета в Осака анкетирали повече от 3 000 доброволци на възраст между 30 и 69 години за това как се хранят. Около половината мъже и малко повече от половината жени казват, че хапват, докато не им стане тежко. Около 45 на сто от мъжете и 36 на сто от жените казват, че се хранят много бързо. Тези, които са отговорили, че се хранят бързо и до преяждане са склонни да затлъстея три пъти повече от тези, които не похапват бързо и до преяждане, е констатацията на учените.
Причините за бързото ядене според учените е напрегнатото ежедневие и невъзможността хората да се хранят спокойно, защото не им стига времето за това. /БЛИЦ