Кралицата на Дания Маргрете II се извини, след като лиши четирима от внуците си от техните кралски титли. Тя обаче не отмени решението си, съобщо „Би Би Си“. Решението беше обявено миналата седмица и се очаква да влезе в сила от следващата година.

„Титлите принц и принцеса, които са имали досега, ще бъдат прекратени. Следователно към потомците на принц Йоахим ще трябва да се обръщаме като към превъзходителства в бъдеще“, се казва в първоначалното изявление. 

Според Двореца това е „естествено продължение“ на желанието на датския монарх да намали монархията.

От началото на 2023 г. четирите деца на Йоахим - принц Николай, 23 г., принц Феликс, 20 г., принц Хенрик, 13 г. и принцеса Атина, 10 г. ще бъдат известни с титлите граф и графиня на Монпеза вместо принц и принцеса.

Кралицата каза, че иска монархията да е „в крак с времето“, че решението й е чакано отдавна, и че то ще защити бъдещето на институцията. 

Тя обаче е подценила реакцията на семейството си и затова съжалява. 

Принц Йоахим, по-малкият син на кралица Маргрете, каза, че е разстроен от промяната.

Единият внук на кралицата, принц Николай, каза, че семейството му е „шокирано“ от решението.

След реакциите на семейството, Маргрете II се извини в ново изявление. 

„Никой не трябва да се съмнява, че моите деца, снахи и внуци са моята голяма радост и гордост. Сега се надявам, че ние като семейство можем да намерим спокойствието, за да намерим пътя си в тази ситуация", каза тя.

Най-големият син на кралицата, престолонаследникът принц Фредерик, е първи в линията за наследяване на трона. Четирите му деца ще запазят титлите си.

Маргрете II е трета братовчедка на покойната кралица Елизабет II. 82-годишната Маргрете е единствената кралица в света и най-възрастният управляващ монарх. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук